Barometr lotniczy: Polacy na bilety lotnicze wydają do 1000 zł

18Paź
Barometr lotniczy: Polacy na bilety lotnicze wydają do 1000 zł
18-10-2017

Prawie połowa podróżujących, którzy w ciągu ostatnich 12 miesięcy latali samolotem, wydała na bilet lotniczy do 1000 zł (47%) - wynika z badania ARC Rynek i Opinia na zlecenie Portu Lotniczego Lublin. Latanie stało się dla wielu Polaków standardem. Aż 93% z tych, którzy w ciągu ostatniego roku podróżowali samolotem, planuje powtórzyć to w najbliższych 12 miesiącach. Najczęściej podróżujemy po Europie, w tym głównie do Wielkiej Brytanii, Hiszpanii i Grecji.

Polski rynek lotniczy jest jednym z najszybciej rozwijających się rynków lotniczych w Europie. Polacy latają coraz chętniej, ponieważ nauczyli się podróżować oszczędnie. Widać to wyraźnie w obszarze wyboru przewoźników. Według danych Urzędu Lotnictwa Cywilnego już ponad 50% pasażerów wybiera tzw. tanie linie lotnicze - mówi Krzysztof Wójtowicz, Prezes Portu Lotniczego Lublin.

Polacy oszczędni w podróży, za lot nie więcej niż 1 tys. zł

Prawie połowa podróżujących Polaków na bilet lotniczy wraz z kosztami dojazdu na lotnisko, nie wydaje więcej niż 1 tys. zł na osobę (47%). Niespełna co trzeci ankietowany (30%) przeznaczył na podróż kwotę w przedziale 1-2 tys. zł. Wydających ponad 2 tys. zł jest 23%. Skłonność do wydawania większej ilości pieniędzy na bilet lotniczy, zmienia się z wiekiem. Aż 44% osób w wieku od 25 do 34 roku życia na podróż nie wydaje więcej niż 750 zł na osobę. Wśród 35-44 latków ten odsetek wynosi tylko 24%. Ireneusz Dylczyk, Dyrektor Handlowy Portu Lotniczego Lublin S.A., podkreśla, że podróże są coraz bardziej dostępne, ponieważ stają się dla nas przystępne cenowo - Polacy wyjeżdżają nawet kilka razy w ciągu roku, choć nadal na bilety starają się wydawać jak najmniejsze kwoty. Jest to możliwe dzięki szeregowi czynników. Są to między innymi coraz wyższe dochody Polaków, a także niskie ceny paliw, co pozwala przewoźnikom na zaoferowanie atrakcyjnych cen biletów. Do wielu miejsc europejskich można polecieć za kilkanaście lub kilkadziesiąt złotych, w zależności od terminu rezerwacji i wybranych usług dodatkowych. – zaznacza Ireneusz Dylczyk.

Podróżnicze plany Polaków

Wśród krajów, które planują odwiedzić Polacy w ciągu najbliższych 12 miesięcy, największą popularnością cieszy się Wielka Brytania (16%), która jest obecnie głównym skupiskiem Polonii w Europie. Na kolejnych miejscach znajdują się państwa, które słyną z dużego ruchu turystycznego: Hiszpania (13%), Grecja (11%) oraz Włochy (7%). Wśród popularnych miejsc, do których zamierzają podróżować Polacy, znajdują się lokalizacje znane zarówno z emigracji zarobkowej, jak i ze wzmożonego ruchu biznesowego wynikającego z silnych więzi gospodarczych. Należą do nich: Niemcy (4%), Francja (4%) i Szwecja (4%). Wszystkie 10 najpopularniejszych kierunków wskazanych przez ankietowanych znajduje się w Europie.

Pobierz plik Barometr Lotniczy, czyli jak i gdzie latają Polacy?

}